Achtergronden Nieuwlaar / Spang

Hier een aantal documenten met historische achtergronden van de families Nieuwlaar en Spang.

- De eerste dragers van de naam Nieuwlaar

- Herkomst van de naam Nieuwlaar

De naam Nieuwlaar is ontleend aan de naam van de boerderij die in Den Ham aan de Schapendijk lag. In dit artikel wordt ingegaan op het ontstaan van deze boerderij en haar bewoners.

- Grondbezit van de betovergrootouders van Evert Nieuwlaar

De voorouders van Evert Nieuwlaar waren vrijwel allemaal landbouwers. In dit artikel wordt het grondbezit medio 1832 van de betovergrootouders van Evert Nieuwlaar beschreven.

- Johannes Spang uit Duitsland

Johannes Spang is afkomstig uit Baumbach (Duitsland). Daar bevindt zich een Spang-tak die oorspronkelijk afkomstig is uit de Eifel, de huidige plaats Spangdahlem is een samenvoeging van twee plaatsen Spang en Dahlem.

- "De zwangere pleegmoeder". Artikel van Wil Schackman. Een van de betovergrootmoeders van Niesje Spang (waar ze ook naar vernoemd is) heet Niesje Blokker. Zij is afkomstig van Beemster (Noord-Holland), wordt als weduwe Molenbroek in 1820 met haar vier kinderen naar de armenkolonie Willemsoord (Drenthe) gestuurd. Ze raakt daar in 1829 ongehuwd zwanger en wordt daarom voor 12 jaar met haar kinderen naar de strafkolonie Ommerschans gestuurd. Wil Schackmann heeft over haar een artikel geschreven.

 

Home